Cumhuriyet Strateji 18.10.2004

 

      

Uluslararası İlişkiler

AYHAN ŞİMŞEK

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

Yazan: Vefa Toklu,
İmaj Yayınevi 2004, 580 sayfa

     Vefa Toklu'nun ''Uluslar arası İlişkiler'' kitabı, dış politika konularını merak eden ve izleyenler için başucu kaynaklarından olmaya aday. Kara Harp Okulu öğretim elemanlarından Albay Vefa Toklu, kitabının genişletilmiş ikinci baskısında, güç ve uzun bir geçmişi olan uluslar arası ilişkiler konuları ile Türkiye'nin dış politika sorunlarını, konuların karmaşıklığı içinde kaybolmadan başarılı bir şekilde çözümlemeyi başarıyor. Kitabın ABD'nin ''önleyici savunma'' doktrini, Kıbrıs'ta Anan Planı süreci, Ege sorunları gibi son aylarda tartışılan güncel konuları da içermesi, kitaba olan ilgiyi artıracak nitelikte.

 

     Kitap, 7 temel bölümden oluşuyor: Temel Kavramlar ve Teori, Uluslararası İlişkilerin Aktörleri, Uluslararası Hukuk, Diplomasi, Uluslararası Politika, Uluslararası Uyuşmazlıklar, Türkiye'nin Taraf Olduğu Uyuşmazlıklar. Vefa Toklu, kitabında ''Türkiye'nin dış politika hedeflerini'' incelerken, uluslar arası sistemde son yıllarda ortaya çıkan köklü değişiklikler ile Türkiye'nin çevresinde sorunların çözümlenmesi ve yumuşatılmasının zorluklarına işaret ediyor. Toklu bu çerçevede ''Türkiye'nin çok taraflı bölgesel iş birliği girişimlerinde ihtiyatlı olmasını, Güneyde ve doğudaki siyasi tablo nedeniyle bölge devletleriyle ikili ilişkilerinde 19. yüzyıl örneği bir güç dengesi politikası izlemesi gerektiğini'' vurguluyor. Güncel konulardan Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini ele alırken yazar, şu değerlendirmeyi yapıyor: ''Türkiye olağanüstü sayılacak yapısal değişiklikleri gerçekleştirmiş, AB'li muhataplarını şaşırtmıştır. AB'ye giriş kriteri olmamasına karşın Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yer alan, Kıbrıs'ta çözüm ve Ege'deki uyuşmazlıkların çözümüne dönük çabaların da, süreci olumlu ölçüde etkilediği açıktır. 2004 İlerleme Raporuna göre Kopenhag Zirvesi'nde müzakere tarihi verilmesi kararlaştırılan Türkiye'nin, AB'ye giriş koşulları bağlamında gerçekleştirdiği gelişmelerin AB'ye giriş müzakerelerini başlatma konusunda yeterli sayılıp sayılmayacağı, Türk kamuoyu açısından sıkça gündeme getirilen AB'nin tavrına yönelik tartışmalara da açıklık getirecektir.''

 

     Vefa Toklu, kitabın son bölümünde Türkiye'nin taraf olduğu uluslar arası uyuşmazlıklardan, Musul sorunu, Ege'de kara suları ve kıta sahanlığı uyuşmazlığı, hava sahası ve komuta sorunları ile su sorunu ve Kıbrıs'ı ayrıntılı olarak inceliyor. Özellikle Ege sorunları ve su sorununa ilişkin bölümler, teknik yönleri nedeniyle karmaşık bulunan konuyu öğrenmek isteyenler açısından oldukça yararlı bilgiler sunuyor. Toklu, Türk dış politikasında su sorunu ve uluslararası hukuk alanındaki birikimini bu bölümde aktarıyor. Kıbrıs sorununu, konunun tarihsel geçmişini özetleyerek anlatan yazar, Annan Planı referandumuyla yeni bir aşamaya gelen konuya ilişkin şu önemli saptamalara kitabında yer veriyor:

 

     - Yalnızca Anan Planı'nı hemen imzalamamakla bile planda 4 kez değişiklik yapılmasına yol açan süreci oluşturan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı sorunun çözümünde bir engel olarak görme ön yargısına Avrupa ve ABD ile birlikte, son dönemde maalesef Türkiye'de bazı kesimler de düşmüştür.

 

     - BM ve AB çevrelerinde dile getirilen 'Türk tarafının tanınmayı istemediği, birleşmeden yana olduğu' yönündeki görüşler, Türkiye ve KKTC hükümeti tarafından da paylaşılmaktadır. Ancak bu durumda KKTC, KKTC olarak mı yoluna devam edecektir, yoksa hala Güney Kıbrıs'la birleşmek isteyen bir strateji mi izleyeceğini belirlemelidir.

 

     - KKTC'nin Anan Planı'na yüzde 65'lik eveti ne anlama gelmektedir? Türkiye ile devam etmeye hayır mı demiştir? Garantörlüğün kapsamı, güvenlik, ekonomi, siyasal destek boyutlarıyla yeniden değerlendirilmeli midir? Türkiye, KKTC'nin yaptığı bu tercihe adım adım nasıl geldiğinin, sorunları görmezden gelerek ve sonuçta karşılaştığı durumun, öngörülen buymuş gibi kabullenmek zorunda kaldığı stratejinin, gelinen sonucun öngörülen sonuç olup olmadığının, bu sürecin başlangıçtan itibaren daha etkin yönlendirilip yönlendirilemeyeceğinin muhasebesini yapacak mıdır?''

 

 ANA SAYFA